dinsdag 12 november 2013

Bakken in het ruige Ierse landschap: Iers boerenbrood


Hallo! Terug van weggeweest...met een prachtig Iers boerenbrood. In Ierland heb ik brood gebakken en wat trucjes onthouden. Zo word er veel gebakken met 'buttermilk', wat eigenlijk niet veel anders is dan karnemelk...Dit brood is snel te maken en hoeft niet te rusten. Enjoy!
Iers boerenbrood

Ingrediënten
- 450g bloem
- 350ml melk
- 1/2 citroen
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel bakpoeder

Bereiding
Mix de melk met het sap van een halve citroen (bijna, iets minder ook goed) * . Zet even aan de kant (5min). Besprenkel al vast een deel van je aanrechtblad met wat bloem voor later. Verwarm ook de oven vast voor op 220 graden. Zeef de bloem in een grote kom. Voeg de bakpoeder en het zout toe (niet op elkaar, eentje links, eentje rechts). Maak een keultje in het midden en doe hier de melk/citroen mix in. Dan mag je kneden! Aan te raden is met één hand want het is heel plakkerig. Maak een 'bol' en leg op je met bloem besprenkelde aanrechtblad. Hier maak je er echt een bol van die niet meer plakt. Trek met je mes een kruis op de bovenkant. Besprenkel nog een keer met wat bloem en zet in de oven voor 35 minuten. Smakelijk!

* De melk veranderd van structuur door de citroen en is nu gelijk aan buttermilk. Ik maak het op de Ierse wijze, Je kunt ook gewoon 350ml karnemelk gebruiken en de citroen vergeten. Ik heb het op beide manieren geprobeerd en allebei even lekker.

Bron: Paul Hollywood's bread.

4 opmerkingen:

  1. op hoeveel graden zet je de oven?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. sorry, las het recept niet goed.....bloos

      Verwijderen
    2. Je reactie was me helemaal ontgaan! Was het broodje lekker? :)

      Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen