dinsdag 5 maart 2013

Gezond baksel: Bananenbrood met dadels




Probeer dit lekkere recept eens. heb je zin om te bakken, maar voel je je schuldig? Niet nodig! Bananenbrood is eigenlijk -anders dan de naam laat vermoeden- geen brood, maar een heerlijke cake. Het grote verschil: bananenbrood is gezonder dan cake, maar net zo lekker! Met bananen, vijgen, sesamzaadjes en volkorenmeel kun je hier altijd mee voor de dag komen. Klik verder voor het recept!

Bananenbrood met dadels
Lekker bij de koffie, bij je ontbijt of lunch, als toetje, tussendoor...eigenlijk altijd!

Ingrediënten 
- 3 el sesamzaad (bakje 100g)
- 250g volkorenmeel + 1el extra
- 125g boter, op kamertemperatuur
- 125g lichtbruine basterdsuiker
- 3 el stroop
- 2 eieren
- 3 (over)rijpe bananen, geprakt
- 1 tl gemalen kaneel
- 2 tl bakpoeder
- Cakevorm (30 cm) ingevet
- bakpapier

- 8 verse dadels, ontpit 
(ik gebruik ook wel gedroogde, gewoon verkrijgbaar in een zakje in de supermarkt)

Bereiding
Bekleed de ingevette cakevorm met bakpapier (2 afgeknipte repen gekruist over elkaar). Rooster het sesamzaad 3 minuten zonder olie of boter goudbruin. Laat afkoelen op een bord. Snij de dadels in reepjes of stukjes en betrooi met 1 el meel. Dit voorkomt dat ze naar de bodem van de cake zakken. 

Klop de boter en de suiker met een mixer 5 minuten tot een luchtige massa. Klop de stroop erdoor. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en klop nog 3 minuten. Spatel de dadels, banaan, kaneel, het sesamzaad, meel en de bakpoeder er luchtig door. Schep in de cakevorm. 

Bak het bananenbrood in de oven in ca. 1 uur en 10 min. goudbruin en gaar. Controleer door er met een sateprikker in te prikken (of iets anders puntigs), komt deze er schoon uit dan is het brood klaar. Laat buiten de oven 20 min. afkoelen in de vorm. Neem het brood uit de vorm en laat minimaal 30 minuten verder afkoelen. 

! Tip Extra lekker met een sesamglazuur. Mix 150g poedersuiker met 2 el warm water tot een mooi wit glazuur. Schenk over je brood en bestrooi met 1 el sesamzaadjes. Aanrader!!

Bron recept: Allerhande Januari






Geen opmerkingen:

Een reactie posten