zondag 10 maart 2013

Huisgemaakte Italiaanse pizza (favoriet)



 


Pizza, mijn absolute nummer 1! De uitvinder was een genie. Zo makkelijk, zo lekker! En te beleggen naar eigen keuze, ook nog eens een leuke bezigheid dus. Zelf vind ik dan ook altijd dat er zo'n lekkere dunne, Italiaanse bodem onder moet zitten. Eamon verraste me dit weekend met deze heerlijke home made pizza. Klik verder voor het recept!

Huisgemaakte Italiaanse pizza
Lekker om te delen met je familie en vrienden, net zoals ze dat in italië doen!

Onderstaand recept, betekent handen uit de mouwen. Pizza van deeg tot oven. Simpel, maar niet de meest snelle manier. Je kunt het jezelf daarom natuurlijk ook makkelijk maken door een kant en klare bodem te kopen in de supermarkt (of kant en klaar deeg) en lekker aan het beleggen te gaan! In de oven en klaar. 

Ingrediënten (4 personen)

Deeg
- 150g witte bloem
- 7g gist (uit zakje)
- 2 tl zout
- 25 ml olijfolie
- 50 ml -warme- melk
- 325 ml warm water

Saus
- Blik tomatenblokjes
- Blikje tomatenpuree
- 2 teentjes knoflook
- Peper en zout naar smaak
- 1/2 ui 

Beleg van foto (naar eigen keuze)
- 1 courgette
- 1 zakje geraspte kaas
- 1 blik ananas stukjes
- 100g parmaham
- 250g champignons
- Zwarte olijfjes  (niet op foto)
- Geraspte kaas

Bereiding


Deeg
Start met het maken van je deeg. Zorg ervoor dat je dit ruim van te voren doet. Het deeg blijft een paar dagen goed in de koelkast, dus je kunt het altijd de dag van te voren maken. Minimaal 2 à 3 uur van te voren raad ik aan. Meng de bloem met het zout en de gist in een ruime kom. Voeg de olijfolie en melk toe en roer door de bloem. Voeg geleidelijk het water toe en mix tot een mooi zacht en glad geheel. Strooi wat bloem op je schone aanrechtblad (dit voorkomt plakken!) en haal je deeg uit zijn kom. Kneed het deeg op je aanrechtblad voor ongeveer 5 minuten. Doe je deeg in een schone grote kom en dek af met een vochtige theedoek (zelf gebruik ik ook wel vershoudfolie, gewoon droog). Zet weg op een donkere, 'warme' plek (niet koud) en laat staan voor ongeveer 1,5 tot 2 uur. Je deeg zal verdubbelen in grootte! 

Is je deeg verdubbeld? Haal uit de kom en kneed nogmaals soepel. Maak er een bal van, doe terug in de kom en laat nogmaals 30 minuten staan. Je deeg is nu klaar. 

Beleg
Was je courgette en snij in kleine blokjes. Je kunt eerst schijfjes snijden en deze vervolgens in vieren verdelen. Maak je champignons schoon en snij in plakjes. Ontvel je ui en snij in ringen. 

Saus
Snipper je ui. Snij ook je knoflook teentjes in hele kleine stukjes. Doe een scheut olijfolie in een sauspannetje en laat warm worden. Voeg je ui en je knoflook toe en fruit een paar minuten. Voeg je blik tomatenstukjes toe en je tomatenpuree. Laat lekker pruttelen. Breng op smaak met peper en zout. Des te langer je saus lekker zacht op staat, des te meer te smaken kunnen mengen!

Pizza
Verwarm je oven voor op 180 graden. Strooi wat bloem op een schoon aanrechtblad. breek een stuk deeg af, maak er een bal van en rol je uit tot een mooie dunne (niet dikker dan 1cm) pizza bodem. Schep er een beetje van je tomatensaus over en voila, je pizza bodem is klaar voor zijn beleg! Volgorde maakt niet uit. Ik heb er eerst wat kaas over gestrooid, toen de courgette, ui, ananas stukjes en champignons (later ook olijfjes, maar niet op foto) en ten slotte de plakjes parmaham. Schuif de oven in voor ongeveer 15 minuten. Kijk gewoon even hoe je pizza er steeds meer als een echte pizza uit gaat zien, de kaas moet net goudbruin beginnen te worden, dan kan hij eruit. Ik durg de exacte tijd niet te zeggen, aangezien onze oven net even anders werkt dan elke 'gangbare' oven...desalniettemin: we hebben genoten!

! Tip Maak van je deeg kleine bolletjes en bak in de oven af (zie foto). Lekker met een beetje knoflooksaus! 

Bron recept: Jo-anne's Loft
Bron recept deeg: BBC














1 opmerking:

  1. Ziet er heerlijk uit! Ik ga em zeker een keer proberen! X

    BeantwoordenVerwijderen