zondag 26 mei 2013

Zoete meiraap met gestoomde vis




Het is weer mei! Een maand met veel speciale dagen: bevrijdingsdag, hemelvaartsdag, moederdag, pinksteren. Het is ook de maand van de aardbeien (yum!) en de asperges én de maand van de meirapen. De meiraap is een wortel soort. De exacte oorsprong is onbekend, maar wilde vormen van de raap worden gevonden in west Azië en Europa. De smaak is vergelijkbaar met die van radijs. Een leuke groente die eigenlijk in het rijtje van 'de vergeten groenten' past. We voegen er een beetje honing aan toe en serveren het met een lekkere scholfilet. Voilà, de meiraap is terug van nooit weggeweest. 


Zoete meiraap met gestoomde vis

Ingrediënten (4 personen)
- 4 stuks scholfilet
- 800g meirapen, schoongeboend
- 1el tijm
- 25g boter
- Bakje hazelnoten
- 2el honing
- Peper en zout naar smaak

Bereiding (25 minuten)
Boen de meirapen schoon. Snijd een plakje van de onder en bovenkant van de rapen. Snijd ze in stukjes van ongeveer 1 cm dik. Stoom nu je vis. Wist je dat stomen heel gezond is? Stomen gaat makkelijk in een stoomoven of een speciaal stoommandje. Voor de echte fanaten zijn er speciale 'stomers'. Stomen gaat snel; 5 minuten kan al genoeg zijn (ben je niet van het stomen? Bak de vis lekker in een beetje boter) .

Verhit ondertussen de boter in een aparte hapjespan en schep de meirapen er 1 minuut door. Voeg 100 ml water toe te samen met de honing. Stoof de rapen met een deksel op de pan ongeveer 5 minuten op laag vuur. Neem de deksel van de pan en laat het vocht in een paar minuten verdampen. Breng op smaak met peper en zout. Rooster ondertussen ook in een koekepan zonder olie of boter de noten mooi goudbruin. Laat afkoelen op een bord en hak de noten grof. Strooi de noten samen met de tijm over je rapen. 

Serveer de vis samen met de meirapen op en voeg nog een takje tijm toe met een beetje peper ter decoratie van de vis. Tip: Lekker met een warme tomatensaus! (simpel, dezelfde basis als een pasta saus). Serveer er ook wat aardappeltjes of een broodje naast voor een compleet maal.

Bron recept: Jo-anne's Loft
Meirapen: tips op verpakking van AH!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten