maandag 27 oktober 2014

Klassieker: Gevulde koeken!




Deze gevulde koeken zijn echt onwijs lekker. Een van de klassiekers onder de Nederlandse koeken. Een koek die je eigenlijk gewoon moet kunnen maken. Reken maar dat iedereen onder de indruk is als jij je eigengemaakte gevulde koeken serveert! Kan niet mislukken. Gewoon doen.

Klassieke gevulde koeken

Ingrediënten (12 stuks)
- 400g tarwebloem
- 200g witte basterdsuiker
- 1mespunt zout
- 250g ongezouten roomboter (koud)
- 2el kraanwater (koud)
- 200g amandelspijs
- 12 garneeramandelen 
- 1 citroen (schoongeboend)
- 2 eieren

Nodig
- Uitsteekvormpje, diameter ergens tussen de 7 en 10 cm. 
  (Een glas op zijn kop kan ook prima dienen als uitsteekvorm!)
- Deegroller

Bereiding  
(Bereiding 25 minuten, wachten 1 uur, 15 min oventijd)

Zeef de bloem boven een kom en meng de basterdsuiker en het zout erdoor. Snijd de boter
in blokjes en voeg met het koude water toe. Kneed tot een samenhangende bal. Verpak in
vershoudfolie en laat op een koele plaats buiten de koelkast 1 uur rusten.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe de amandelspijs in een kom. Rasp de gele schil van de citroen erboven. Meng er 1 ei door. Kneed tot een egale massa en draai er 12 balletjes van.

Bestuif het werkblad met wat bloem. Rol met de deegroller de helft van het deeg uit tot een lap van 3 mm dik. Steek er met de uitsteekvorm 12 rondjes uit en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg op elk rondje een balletje amandelspijs en druk een beetje plat. Klop het andere ei los in een kommetje. Bestrijk hiermee de randen van de deegrondjes rondom het spijs.  

Rol de andere helft van het deeg ook uit tot een lap van 3 mm dik en steek er weer 12 rondjes uit. Leg de rondjes op de deegrondjes met spijs en druk de randen aan. Bestrijk de bovenkant van de koeken met het ei en leg op elke koek een amandel. Bestrijk de amandel ook met het ei. Bak de koeken in het midden van de oven in ca. 14/15 min. goudbruin en gaar. Enjoy! 

Bron recept: Allerhande, Klassiekers uitgave.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten