zondag 11 januari 2015

Healthy & Delicious: zalm met soja en sesam, kokosrijst en groenten

Eet een keertje vis! Vis is een gezonde afwisseling op ons dagelijks voedingspatroon. Deze zalm is rijk aan omega 3 vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten. Dit gerecht is makkelijk te maken, ook voor doordeweeks. De zalm is heerlijk door de lekkere marinade, de groenten en kokosrijst maken het af.


Zalm met soja & sesam, kokosrijst en groenten

Ingredienten (2 personen)
- 2 stukken zalm filet
- 150gr witte rijst 
- 2el sojasaus 
- 1tl sesamolie
- 1tl honing
- 1 blik van 4dl kokosmelk
- 2 el geraspte,gedroogde kokos
- Olijfolie om in te bakken
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 1 grote witte ui in dunne, halve ringen
- 2 kleine wortels in dunne reepjes
- 1/2 courgette in dunne reepjes
- Handvol jonge bladspinazie
- Zeezout

Bereiding 
Maak een marinade door 1el sojasaus, de sesamolie en de honing door elkaar te roeren. Giet het mengsel over de zalmfilets en laat ten minste 45 minuten staan (het liefst langer, zelfs een nachtje kan). 

Doe de rijst in een pan, giet er gekookt, gezouten water bij en laat op matig vuur half gaar koken (zie aanwijzingen verpakking). Als de rijst op de helft van zijn kooktijd is giet je de kokosmelk erbij. Kook verder tot de rijst klaar is. Als het odig is voeg je een beetje water toe, als er juist te veel 'nattigheid' is ontstaan giet je het meeste vocht van de rijst af. Roer en vervolgens de geraspte kokos door en laat even staan in de warme pan. 

Verhit een koekepan met antiaanbaklaag op matig vuur en bak de zalmfilets (inclusief marinade) 6-8 minuten terwijl je ze regelmatig (voorzichtig!) omkeert. Verhit ondertussen een scheutje olijfolie in een grote pan of wok en roerbak de knoflook, uit, wortel, en courgette 2-4 minuten tot ze zacht zijn. Doe er de spinazie en de rest van de sojasaus bij en laat de blaadjes 1 minuut slinken. Serveer de zalm filets op de groente en plaats de rijst ernaast of in een kommetje apart. Ik heb zelf de rijst in een klein kommetje gedaan, aangedrukt en vervolgens op zijn kop op mijn bord gekeerd. Smakelijk!

Tip: Strooi geroosterde sesamzaadjes over je zalm voor een mooie presentatie.

Bron: Jo-anne's Deli, aangepast recept vanuit het boek 'Eten als Medicijn' van voedingsdeskundige en voormalig chef-kok Dale Pinnock.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten