maandag 20 april 2015

Summer vibes! Snelle falafel met pitta, veggies & home made dips.



Heerlijk dit lente weer! Ik kom direct in zomerse sferen wat mij herinnert aan mijn vakantie in Ibiza vorig jaar. We hebben genoten van het eiland én van het eten. Bovenstaand gerecht is geïnspireerd op een paar heerlijke, healthy maaltijden die we hebben geprobeerd. Een bord om blij van te worden. Veel verschillende items, wel heel makkelijk te maken. Je kunt kiezen voor veel home made, of bij weinig tijd iets minder home made. Genoeg variaties mogelijk in ieder geval! Lees snel verder voor mijn variatie.


Snelle falafel met pitta, veggies & home made dips
> Op dit gerecht kun je lekker variëren! Je kan dingen weglaten of toevoegen. Ik heb bijvoorbeeld ook gewerkt met ingrediënten die ik nog in de koelkast had staan.

Ingrediënten (2 personen)

Algemeen
- Pakje falafel balletjes van de AH (falafel kun je ook zelf maken!)
- Pakje pitta broodjes
- Bakje tzaziki (of maak zelf, zie onderstaand recept dat ik gebruikte)
- Bakje Hummus (of maak zelf, zie onderstaand recept dat ik gebruikte)

Salade
- Olijven, het liefst vers van de toko, maar ook van de supermarkt zijn ze prima!
- Zakje gemengde rucola salade
- 1 winterpeen (geschild & gewassen)
- Cherry tomaatjes (gewassen)
- Bakje kiemgroenten
- 1 el Olijfolie 
- Optioneel: 1 el balsamico azijn.

Optioneel:
- 1/2 aubergine (gewassen)
- Aardappels (gewassen), hoeveelheid naar keuze. Ze gaan de oven in.
Je kunt ook kant en klare 'opbakkertjes' gebruiken voor in de pan.
- Beetje rozemarijn, zout en een scheut olijfolie voor over de aardappels in de oven.

Zelf maken? Dip 1: Tzatziki 
- 1 1/2 teen knoflook
- 1/2 komkommer
- 100 ml yoghurt
- Half bekertje creme fraiche (62,5 ml)
- 1/2 el olijfolie
- 1 1/2 tl wittewijnazijn
- snufje suiker 

Zelf maken? Dip 2: Hummus
- 400 g kikkererwten uit blik
- 1 el tahin
- 4 el olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 3 el citroensap
- Peper & zout naar smaak

Bereiding

Aubergine: Snij in plakken van 1,5 cm, halveer en doe in een kom met wat olijfolie en zout en hussel door elkaar. Doe ze vervolgens in een ovenschaal en ze even apart. Ga met de aardappels aan de slag (zie volgende alinea). Zet vervolgens samen met de aardappels ongeveer 20-30 minuten in de oven op 200 graden. Worden ze te droog? Beetje extra olijfolie er over strijken.

Aardappeltjes: Verwarm de oven voor op 200 graden. Wil je ze uit de oven zoals ik? Kook ze dan even 5 minuten (door midden gesneden, maar nog in de schil), haal ze uit de pan, snij ze in partjes en leg ze in een ovenschaal. Giet er wat olijfolie over, hussel door elkaar en strooi er nog wat zout en rozemarijn overheen. Nu kunnen ze de oven in voor ongeveer 30 minuten. 

Dips: Zie onderstaand.

Salade: Leg op bord zoals op de foto. De wortel even raspen. Doe vervolgens een beetje olijfolie en eventueel balsamico azijn over de salade heen.

Als laatste de falafel en de pitta broodjes: Bereid zoals staat aangegeven op de verpakking. Falafel even 5 minuten in de pan, pitta broodjes verwarmen in het broodrooster.

Zelf maken! Tzaziki
Snipper de knoflook fijn. Schil de komkommer en rasp fijn. Wikkel de komkommer in een theedoek en druk zoveel mogelijk vocht uit de komkommer. Roer in een apart schaaltje de yoghurt en creme fraiche door elkaar. Roer de knoflook komkommer en azijn er vervolgens ook door. Breng op smaak met zout, peper en de suiker.

Zelf maken! Hummus
Haal de velletjes van de knoflook en doe vervolgens alle ingrediënten in de blender. Easy!

Bron: Jo-anne's Deli


Geen opmerkingen:

Een reactie posten