maandag 1 december 2014

Lekkers voor 't heerlijk avondje: gevuld speculaas!


Het is weer december! Tijd voor veel lekkers & gezelligheid. De eerste week staat natuurlijk in het teken van Sinterklaas en daarom voor jullie een sinterklaas-recept! Gevuld speculaas is één van de zoetigheden die niet mag ontbreken tijdens dit feest. Makkelijk om veel stukken uit te snijden en veel mensen blij mee te maken. Dit recept is eenvoudig en echt lekker. 


Gevuld Speculaas

Ingrediënten
- 250g zelfrijzend bakmeel
- 125g donkerbruine basterd suiker
- 2 eieren
- 1 tl koek- en speculaaskruiden (AH)
- Mespuntje zout
- 150g boter
- 300 g amandelspijs 
- 25g garneeramandelen 

Nodig
Springvorm 24 cm.
(vierkant kan natuurlijk ook!)

Bereiding

Meng in een kom het bakmeel met de suiker, koek- en speculaaskruiden en het zout. Voeg de boter in kleine stukken toe. Kneed met koele handen het deeg snel tot één geheel en vorm tot een bal. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast. 

Vet de bakvorm in. Verwarm de oven voor op 170 graden. Doe het amandelspijs in een kom. Breek 1 ei boven de kom en kneed door het spijs. 

Bestuif het werkblad met bakmeel en rol met de deegroller 2/3 van het deeg uit tot een lap iets groter als je springvorm. Druk met de springvorm op zijn kop een afdruk in het deeg. Als het nog niet los zit kun je het deeg langs de vorm uitsnijden. Nu heb je een lap die precies op de bodem past. Leg de lap vervolgens op de bodem van je vorm. Schep het spijs op het deeg en verdeel gelijkmatig. Laat rondom een rand van 1 cm vrij. 

Rol de rest van het deeg weer uit tot een lap, ongeveer ter grootte van je springvorm. Het komt niet precies. Leg de lap over het spijs en druk goed aan bij de randen. Verdeel de garneer amandelen er oneven overheen. Splits het andere ei, roer de eidooier los en bestrijk de speculaaskoek ermee. Bak ca. 35min. in het midden van de oven. 







Geen opmerkingen:

Een reactie posten