donderdag 11 april 2013

Risotto met kastanjechampignons en Parmezaanse kaas

 
 
Mijn eerste risotto! En hij is heerlijk. Probeer deze eenvoudige, Italiaanse paddenstoelen risotto nu ook zelf. De kunst is om constant zachtjes door de pan te roeren totdat je de risotto onder je neus ziet ontstaan. Vergeet niet te proeven tussendoor! Lees snel verder.

Risotto met kastagnechampignons en parmezaanse kaas
 
Ingrediënten
- 45g boter
- 2el olijfolie
- 300g risottorijst
- 125 ml droge witte wijn
- 1 liter kippen- of groentebouillon
- 2el fijngesnipperde sjalotjes (of ander uitje)
- 30g gedroogde paddenstoelen (ik had 15g, ging ook perfect)
- 225g kastanjechampignons in middelgrote stukjes (gewone kan ook)
- 30g vers geraspte Parmezaanse kaas, plus extra voor het bestrooien (niet verse kan ook, zoals ik heb gebruikt. Zie foto).

Bereiding
 
Weken
Maak 1 liter bouillon in een pan. Pak een ander pannetje en doe hierin je gedroogde paddenstoelen. Schenk er een beetje bouillon overheen, net genoeg zodat de paddestoelen onder staan. Laat 20 minuten weken. Zeef het weekwater boven de bouillon en snijd de geweekte paddestoelen grof. 
 
Bakken
Breng de bouillon tegen de kook aan. Smelt intussen 30 gram boter met de olie in een braadpan en bak de ui en champignons op middelhoog vuur al roerend tot het champignonvocht is verdampt (hoeft niet helemaal, gewoon lekker champignons bruin bakken). Roer nu de rijst erdoor en vermeng alles. Roer vervolgens de wijn erdoor en blijf roeren tot hij is opgenomen. 
Roeren
Schep de bouillon er nu lepel voor lepel door en blijf goed roeren. De bouillon moet steeds goed worden opgenomen, voor je er weer nieuwe bouillon bij voegt. Verwarm alles al roerend ongeveer 20 minuten tot de rijst beetgaar is. Een goede risotto is mooi romig en niet te slap, maar ook niet te vast (die van mij had iets losser/romiger gemogen, maar de smaak was desalniettemin super). Als je  bouillon op is voor je rijst beetgaar is en het heeft een te groot absorptievermogen, dan kun je wat kokend water toevoegen. 
 
Serveren
Neem de pan rijst van het vuur, voeg de resterende boter toe en de Parmezaanse kaas. Roer goed door. Voeg ook naar smaak peper en zout toe. Garneer met wat Parmezaanse kaas. 

Bron recept: Boek 'Eenvoudig en Gezond' BBC


Geen opmerkingen:

Een reactie posten