zondag 21 april 2013

Zoete zondag: Vanille cupcakes van de Hummingbird bakery


Cupcakes, een veelvoorkomende lekkernij in steden als Londen en New York. Je vindt er de lekkerste, de échte. Struin door de straatjes en stop bij de bakkerijtjes die je tegenkomt voor een fijne pot thee en een cupcake. Primrose bakery, Hummingbird bakery en meer. Speciale bakkers alleen voor cupcakes! Die missen we nog in Nederland. Keus uit alle smaken. De vanille cupcake is de meest populaire bij de Hummingbird bakery, die moest ik natuurlijk proberen!

Vanillecupcakes

Ingrediënten (12 stuks)
- 1 ei
- 120g bloem
- Snufje zout
- 140g fijne kristalsuiker
- 1.2 dl volle melk
- 1/4 tl vanille extract

- 1.5 tl bakpoeder
- 40g boter (kamertemperatuur)
- Eetbaar strooisel naar keuze ter decoratie

- Cakeblik met 12 holletjes met daarin papieren vormpjes

Ingrediënten boterglazuur
- 250g poedersuiker, gezeefd
- 80g boter (kamertemperatuur)
- 1/4 dl volle melk
- Enkele druppels vanille extract

Bereiding

Cakejes
Verwarm de oven voor op 170 graden. Doe de bloem met suiker, bakpoeder, zout en boter in een kom en klop met een elektrische handmixer (of in de keukenmachine met kunststof deegmes) op de laagste stand tot het mengsel zanderig van consistentie is en alles goed is vermengd. Voeg geleidelijk de helft van de melk toe en klop tot de melk is opgenomen.

Klop het ei, het vanille extract en de overgebleven melk kort door elkaar in een apart kommetje. Giet bij de botermassa en blijf kloppen tot alles net is vermengd. Klopt nog een paar minuten, maar niet te lang (tot het beslag glad is).

Schep het beslag in de papieren vormpjes tot ze voor 2/3 zijn gevuld en bak de cakejes 20-25 minuten in de warme oven tot het gebak lichtbruin is en terug veert als je op de bovenkant drukt. Laat de cakejes kort in de vormpjes afkoelen voor je ze op een taartrooster zet om af te laten koelen (oven rooster kan ook!). Nu kun je met de boterglazuur aan de gang. 

Boterglazuur
Klop de poedersuiker en de boter op de middelste stand van je handmixer of keukenmachine  tot alles goed is vermengd. Schakel naar de lagere stand. Roer de melk en vanille in een kommetje door elkaar en voeg dit beetje bij beetje bij de botermassa. Als de melk is opgenomen schakel je de mixer naar de hoogste stand. Klop het mengsel in ten minste 5 minuten luchtig. Hoe langer je klopt, des te luchtiger je glazuur!

Decoratie
Als de cakejes koud zijn kan de pret beginnen! Schep het vanille glazuur erop en decoreer je cakejes met strooisel naar keuze. 

Bron recept: Het Hummingbird bakboek


1 opmerking: