woensdag 17 april 2013

Samen koken! Zuid Koreaanse Bibimbab met Heyri Lee

 
 
Wat een feestje! Afgelopen week heb ik samen gekookt met mijn Koreaanse vriendin: Heyri Lee. Ze had even genoeg van onze Nederlandse aardappels en vroeg dit recept op bij haar moeder uit Zuid Korea. Bibimbab: veel verschillende, vrolijk gekleurde groenten gemixt met gehakt en rijst. De groenten werden overigens allemaal gesneden 'en Julienne' (in reepjes). De courgette die ik normaal altijd netjes in plakjes of stukjes snijd, zag er nu in een handomdraai Koreaans uit.  De keuken stond op zijn kop, maar het resultaat mocht er zijn. Durf je het aan? Lees snel verder.

Bibimbab

Ingrediënten (4personen)
- 3 uien
- 4 eieren
- 200g rijst
- 150g taugé
- 100g spinazie
- 1 courgette
- 8 shiitake paddenstoelen
- 5 winterwortels
- 4 teentjes knoflook (in kleine stukjes)
- 500g half om half gehakt
- Scheutje sojasaus per persoon
- Peper/zout

Bereiding (60-90 min)
Was je courgette, wortels, paprika, paddenstoelen en snij en julienne (in smalle reepjes). Snij je uien in halve ringen. Zet een pan op met water en kook de rijst. Kook in een andere pan één voor één je spinazie en taugé gaar. Bak in een derde pan met een beetje olie één voor één de paddenstoelen, courgette, paprika, winterwortels,en uien gaar. Je wokt ze als het ware (zorg dat je steeds een snufje zout aan de groente toevoegd voor de Koreaanse bite). Steeds als één van de groenten klaar is, schep je deze uit de pan en zet je de gebakken groente even apart in een schaaltje (veel schaaltjes heb je dus op je aanrecht staan!). Dan gaat de volgende groente in dezelfde pan met steeds weer een beetje extra nieuwe olie (anders bakt je pan aan). Met de spinazie en de taugé doe je hetzelfde: als ze gekookt zijn, zet ze even apart in een bakje. Rul je gehakt tot slot met de knoflook en doe ook het gehakt in een apart schaaltje als het klaar is. Voeg tijdens het rullen lekker wat kruiden toe (peper en zout naar smaak is al genoeg). Nu kun je met de eieren aan de slag. Tik de eitjes kapot in een aparte pan en maak er mooie spiegeleieren van. Leg ze even apart op een bordje.

Serveren
Je hebt nu allemaal schaaltjes met je gebakken en gekooke groenten, rijst en gehakt klaarstaan. Nu kunnen we de borden op gaan maken! Of eigenlijk de kommen: Zorg dat je per persoon een mooie kom kan vullen. Leg op de bodem een hoopje rijst neer. Bedek je rijst met de spinazie, taugé, wortel, paprika, uien, courgette en gehakt zó dat ze een mooi rondje vormen (zie foto). Leg hier je spiegelei bovenop. Voeg tot slot een scheutje sojasaus aan ieder schaaltje toe. Heyri Lee had kruiden meegenomen uit Korea voor de saus (pittig!) , maar met sojasaus is hij ook heel lekker! Hou je van pittig kun je ook altijd nog wat hete chilisaus toevoegen.

Bron recept: Heyri Lee

Geen opmerkingen:

Een reactie posten